ALAÇATI’MIZ

Tarihçe

Alaçatı, 1850 lere kadar limanda kurulu bir kasaba iken o yıllarda etraf yağışlarla iyice bataklık haline gelir ve halk sıtmadan kırılmaya başlar. Bunun üzerine bataklığı kurutmak için Ege adalarından Rum işçiler getirtilir. Gelenler denizden 1000 metre içeride, civardaki yumuşak beyaz taşı işleyerek bugün hayranlıkla koruduğumuz evleri inşa ederek yeni Alaçatı’yı kurarlar. Toprak bağcılık, zeytincilik, badem, dut ve sakız tarımı için çok elverişlidir. Limandaki şarap fabrikasından dünyanın her yerine Alaçatı şarapları gönderilir.

1914’te patlayan Balkan Savaşına kadar olan 60 yıl Alaçatı’nın en parlak dönemidir. Savaş göçü de beraberinde getirir, 1924’te mübadele ile Alaçatı artık Kosova, Bosna ve Selanik göçmenlerinin yerleştirildiği bir kasabadır.

Alaçatı’da mübadeleden 1980’lere kadar tütüncülüğe dayalı, çok da parlak olmayan bir ekonomi vardır. Kasabanın kaderi 1990 lardan sonra wind surf meraklılarının gelmesiyle değişmeye başlar; bu arada taş evler de keşfedilir, onarımlar başlar; 2001 yılında TaşOtel’in de açılmasıyla “korumacı turizm” başlar...

#

Restoranlar

Alaçatı Türkiye’nin en iyi restoranlarına ve yaz aylarında en canlı gece hayatına sahip beldesi diyebiliriz.

Hem Türk, hem de dünya mutfaklarını sunan restoranlar ve cafeler adeta birbirleriyle yarışıyor.

Açık havada, sokakta veya bahçelerde güzel yemekler ve dostlarla sohbet için Alaçatı merkezde Papazz, Fava, Karina, Agrilia, Asma Yaprağı, Kapari Bahçe, Roka ve Alaçatı Marina’da Fahri’nin Yeri gibi restoranlar sizi bekliyor.

Plajlar

Çeşme Ilıca Plajı, Türkiye‘nin en çok tanınan plajlarından. 3 km’yi bulan uzunluğu, altın sarısı ince kumu, sığ ve berrak denizi, denizi besleyen sıcak su kaynaklarıyla Ilıca, nisan ayından kasım başına kadar denize girilebilen bir sıcaklıkta.

Alaçatı’nın bu kadar ilgi görmesi ve özellikle hafta sonları kalabalık olması birçok insanı yeni yerler keşfetmeye zorluyor. Alaçatı Delikli Koy olarak da bilinen koy, kalabalıktan uzak, stres ve insan gürültüsünün olmadığı, doğası ve manzarasıyla insanı etkileyen bir yer.

Geçmişte henüz bu kadar popüler olmayan Alaçatı Delikli Koy gibi, yeni yer arayışında olanların keşfettiği Kleopatra Koyu; aslında yazlık bir sitenin içerisinde konumlanan, ana yoldan görünmeyen gizli bir koy. Güvercinlik Koyu olarak da bilinen bu güzel plaj muhteşem denizi ile insanın aklını başından alıyor.

The beach of MOMO ise Alaçatı’ya 12 km uzaklıkta olan Dalyanköy’de kendine özel bir koyda bulunuyor ve kaliteli servis, lezzetli yemek ve eğlence arayan herkesin beklentisini tam anlamıyla karşılıyor. Beach Club Momo’nun mutfağı ünlü İtalyan şef Carlo Bernardini’ye ait.

#

Alaçatı Ot Festivali

10 yıldır her yıl Nisan ayında yapılan Alaçatı Ot Festivalinde doğal otlar ve yöresel yiyeceklerin satıldığı standlar renkli görüntülere sahne olur. Türkiye’nin her yerinden çok sayıda ziyaretçinin geldiği festivalin ünü ülke sınırlarını da aşarak yurt dışından katılımcılara da ev sahipliği yapmaya başladı.

#

Tasting Alaçatı

Tasting Alaçatı hayatı yaşamayı sevenler için farklı bir heyecan, yeni bir buluşma platformu.

Alaçatı’nın köy içinde ve çevresindeki doğal platolarda gerçekleşen Tasting Alaçatı, Alaçatılı işletmelerin ev sahipliğinde üç gün boyunca devam ediyor. Bölgenin en özel mekanlarında birbiri içinde eriyen gurme lezzetler, sohbetler, etkinlikler, workshop’lar, müzik, sanat, macera dolu keşifler ve yeni deneyimler sunuyor.

Tasting Alaçatı’nın üçüncüsü 5-6-7 Haziran 2020 de gerçekleşiyor.

- www.tastingalacati.com

#

Rüzgar Sörfü

Rüzgar sörfü meraklıları Alaçatı’nın Yumru Koyunu 1990 larda keşfettiler. Bugün Alaçatı dünyanın en önemli sörf merkezlerinden biri. Konumu ideal: Sürekli karadan esen rüzgar var, dalga yok, plaj sığ ve kumluk, yeni başlayanlar için çok uygun; koyun ortası ise derin ve daha fazla rüzgar aldığı için ileri düzeydeki sörfçüler için de ideal.

Önerebileceğimiz rüzgar sörfü okullarından ikisi;

ASPC (Alaçatı Windsurfers Paradise Club) www.alacati.info

Çağla Kubat WindSurf Okulu www.caglakubatwindsurf.com

#

Big Fish

Alaçatı Big Fish, Türkiye’nin ve Avrupa’nın farklı bölgelerinden gelen en iyi sportif balıkçıların katılımı ile gerçekleşen “ Yakala-Bırak-Yaşat” uygulamasını teşvik eden tek turnuvadır. Geçtiğimiz yıl turnuvada yaklaşık 1 ton ağırlığında balık hem sulara geri gönderildi, hem de yakalayıp bırakan ekiplere ödüller getirdi…

Katılımcı ve izleyici sayısı açısından Avrupa’nın en önemli turnuvaları arasında yer alan turnuvamızın bu yılki tarihleri 12-15 Eylül 2019 www.alacatifishing.com

#

Alaçatı Çevresinde Görülecek Yerler

Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi, 505 yıllık tarihine meydan okuyan sağlamlığı, mimari yapısı ve medeniyetlerin izlerini taşıyan müzesi ile Çeşme’nin mutlaka görülmesi gereken değerlerinden biri...

#

Ildır (Erythrai)

12 İyon kentinden biri olan Erythrai Çeşme’nin 20 km kuzey doğusunda yer alan Ildırı köyündedir. Erythrai sözcüğünün Yunanca’da “Kırmızı” anlamına gelen Erythros‘tan türediği kent toprağının kırmızı renginden dolayı Erythrai’nin “Kızıl Kent” anlamında kullanıldığı sanılmaktadır.

#

Urla: Gastronomi zenginliği ve Urla Bağ Yolu

Alaçatı’nın 45 km doğusunda yer alan Urla tam bir Ege kasabası. Urla’yı gezmek için en az bir tam gününüzü ayırmaya değer. Urla hakkında en güzel bilgileri bulabileceğiniz adres : www.yolculukterapisi.com/urla/

Eski taş evleri, uçsuz bucaksız üzüm bağları ve şarap üreticileri arasında favorilerimiz Urla Şarapçılıkwww.urlasarapcilik.com.trve Urlice www.urlice.com

Urla İskelesi ve balıkçıları, gastronomi dünyasına yeni katılan ve inanılmaz lezzetler sunan restoranları arasında favorimiz Urla Vino Locale www.urlavinolocale.com

#

Çeşme Marina

Tekne sahiplerine teknelerini bağlayıp anında etkileyici ve tarihi liman yerleşiminin merkezine ulaşma imkânı sağlayan Çeşme Marina, çarşı alanındaki birbirinden şık ve huzurlu restoranları, kafeleri ve barları ile geceleri canlı ve eğlenceli bir atmosfer oluşturmaktadır. www.cesmemarina.com.tr

#

Urla Uzunkuyu Köstem Zeytinyağı Müzesi

Uzunkuyu Köyünde açılan Köstem Zeytinyağı Müzesi dünyanın en büyük zeytinyağı müze kompleksidir. Ege ve Urla Yarımadası zeytinciliğinin ve kültürünün aslında neleri içerdiğini göstermek amacıyla Dr. Levent Köstem ve eşi Güler Köstem tarafından kurulmuştur.

- www.kzmurla.com

#

Efes Antik Kenti

Alaçatı’ya 150 km uzaklıkta bulunan Efes bugünkü Selçuk’ta yer almaktadır. Efes, Yunan döneminde 12 İyon kentinden biri olmuş, en zengin ve gösterişli günlerini Roma döneminde yaşamış, Anadolu’ya gelen ilk hristiyanlara ev sahipliği yapmıştır. Ülkemizin en önemli antik kentlerinden biri olan Efes UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

#